2012. szeptember 29., szombat

Total Film interjú Rob Pattinsonnal, Kristen Stewarttal és Taylor Lautnerrel

Imádják avagy ki nem állhatják, de az Alkonyat franchise uralta a box office-listákat és a címlapokat az utóbbi négy év során. A teljesen befejezett végső film, a Hajnalhasadás második része kapcsán mielőtt útjaik elválnának a Total Film utolérte Robert Pattinsont, Kristen Stewartot és Taylor Lautnert.
„Pornófilmként kellene ezt megcsinálniuk. Az olyan jó lenne...” nevet Robert Pattinson miközben az Alkonyat egy potenciális – viszont kevésbé szemérmes – jövőbeli rebootján morfondírozik. Viccelődve az új kezdetről a millárd-dolláros vámpírfranchise hamarosan a végéhez is ér (a teljes címén nevezve) az Alkonyat: Hajnalhasadás – 2. részével, így Pattinson a press junket interjúk utolsó fordulóját éli át azon kasszasikerű szörnyeteg kapcsán, amely őt magát és színésztársait, Kristen Stewartot és Taylor Lautnert a hollywoodi sztárok világába katapultálta.
Függetlenül attól, hogy Twihard vagy Twihater valaki, nem lehet tagadni Stephenie Meyer tetralógiáján alapuló széria hatását, amely az ügyetlen tinédzser Bella Swan, az ő jóképű vámpírfiúja, Edward Cullen és a szerelemben vesztes vérfarkas, Jacob Black története körül forog.
Egy fanatikus rajongótábort vonzva, a filmek olyan vérszívó TV drámák iránt is táplálták az őrületet mint a True Blood – Inni és élni hagyni, a Vámpírnaplók és ne feledjük a rakásnyi ezt utánzó könyvet sem. Még az idei év erotikus bestseller regénye, a A szürke ötven árnyalata is Alkonyat fanfictionként kezdte… De a franchise igazi tartós öröksége lehet, hogy csak azon három fiatal színész, akik milliomossá váltak a Saga révén. Pattinson (26), Stewart (22) és Lautner (20) is felkerült a Forbes magazin listájára, amelyet a legjobban fizetett 30 év alatti szórakoztatóiparban tevékenykedőkről állítottak össze.

Lautner ma is a tipikusan vidám és szívélyes formáját hozza, míg a félrevonuló Pattinson a hotelszobájában Vitamin Water-es üvegekkel körbevéve és kávéval túladagolva fogadta a Total Film-et. Anti-Edwardosan hátrafordított baseballsapkában még mindig ugyanannyira makacsul gyakorlatias és rendkívüli módon a Twilight sikerének hatásától mentes, mint amikor négy évvel ezelőtt a Total Film először beszélgetett vele. „Attól tartottam, hogy folyamatosan csak magamról beszélnék.” fejtette ki egy elektromos cigarettát félretéve. „Ezért megpróbáltam arra kényszeríteni magam, hogy érdeklődjek más emberek iránt. Annak ellenére, hogy még az is nehézséget okoz, hogy tisztában legyek a saját életemmel.”
Azzal az élettel, amely a weboldalakat és bulvárlapokat beteríti. Még inkább a beszélgetésünket követő napokban, amikor az akkori barátnőjét, Stewartot lekapták amint a Hófehér és a vadász rendezőjével, Rupert Sanders-szel csókolózott Hollywoodban. A lesifotók és azt követő perpatvar a franchise-t még intenzívebb mikroszkóp alá helyezte, mindemellett a Stewart által kiadott bocsánatkérő nyilatkozattal első alkalommal kapcsolatuk jellege is beismerésre került.
Egy héttel a fotók publikálása előtt Stewart farmerben kényelmesen kuporgott össze egy hotel kanapéján. Határozottan nyugodtabb és magabiztosabb, mint az előzőleg adott interjúi során, de nem tud nyugton maradni, ropogtatja ujjperceit, babrálja a karkötőit és himbálja a lábát. „Rettegtem az első press junketen,” ismeri el visszatekintve az Alkonyatos időkre.
A folyószámla egyenlegüktől és a kapcsolati státuszuktól eltekintve, a trió számára mi változott még meg? Milyen tanácsot adnának fiatalkori Énjeiknek?
Milyen tanácsot adnál a fiatalabb önmagadnak a Twilight első forgatási napján?
Kristen Stewart: Azt mondanám, ragaszkodj a ne mosolyogj a filmben módszerhez. A tartózkodás azért jobb a vidámságnál, mert hatásos és így kicsit félre lehet vezetni az embereket. Minden jelenet olyan komoly volt, nehéz dolgokkal kell megküzdeniük. A készítők szerették volna, ha egy kicsit derűsebbre vesszük az egészet, de azt mondtam, „nem, ezt nem lehet.” Pont ez fogta meg az embereket - a nyerseség. És még azt mondanám „5 év múlva már úgyis minden rendben lesz. Boldog lehetsz úgyhogy, lazulj el. Nyugi Kristen.”

Mik a legemlékezetesebb pillanataid az Alkonyat szériából?
Kristen Stewart: Az esküvő forgatása egészen katartikus élmény volt. Emlékszem ahogy ebben a bonyolult esküvői ruhában, esőkabátba bugyolálva ültünk lent a stábbal egy koszos garázsban, próbáltunk nem megfagyni és közben ráébredni, hogy valószínűleg ez az utolsó alkalom, hogy így mindannyian együtt vagyunk. És a kezdetek, amikor először találkoztam Robbal és Taylorral. Mindkét pillanatra emlékszem. Nagy élmények voltak.

Mit gondolsz, hogyan befolyásolt téged a Saga, mint színésznőt?
Kristen Stewart: Az, hogy szerepeltem a filmben, segített kicsit kinyílnom. Fiatalabb koromban sokkal zárkózottabb voltam. Hogy Bellát hitelesen tudjam eljátszani, meg kellett mutatnom, hogy ő egy „igazán szívén viseli a dolgokat” típusú személy. Viszont én csak a szívemet és a furcsaságomat tudtam megmutatni. Érdekes volt nézni. Néhányan még most is utálják. De én akkor is büszke vagyok rá.

Miben változott Rob a franchise kezdete óta?
Kristen Stewart: Rob hihetetlenül ambiciózus. Látom benne ezt az ösztönt, és még csak most kezdődik igazán… főleg most, hogy minden a végéhez közeledik. Ezt nem mondanám változásnak, sokkal inkább fejlődésnek.

Szomorú vagy felszabadító érzés befejezni az Alkonyatot?
Kristen Stewart: Mindkettő. Elsőre szomorú és talán másodjára és harmadjára is. Mint mondjuk mikor hirtelen megérzel egy illatot és eszedbe jutnak a forgatási napok. Másrészről viszont nem az, mert úgy érzem minden követ megmozgattunk. Mindenki azt hiszi nehéz a búcsú, de nehezebb elköszönni attól a stábtól és kollégáktól, akikkel mindössze csak 5 hetet tölthetek. Ez viszont már 5 éve tart. Kész vagyok a búcsúra. És teljesen jól vagyok. Miután a történet lezárult és úgy érzed te mindent megtettél, amit csak tudtál, könnyebb kisétálni belőle. De nem fogom elfelejteni sosem, mert ez az enyém. Örökké.
Milyen tanácsot adnál a fiatalabb önmagadnak a Twilight első forgatási napján?
Robert Pattinson: Szó szerint az első jelenet első felvételénél oda kellett szaladnom Kristenhez és fel/elkapni. De majdnem becsípődött/elszakadt a farpofaizmom, mert rosszul guggoltam le. Szóval azt mondanám: „Ne guggolj le annyira.”

Miként változtatott meg az Alkonyat?
Robert Pattinson: Valószínűleg még bizonytalanabb vagyok. Az egóm kisebb lett. [Nevet.] Úgy gondoltam az első rész után, hogy eléggé cool vagyok. Befejeztem a filmet és első alkalommal volt némi pénzem. Majd kijött az Alkonyat trailere és 8 milliós nézőszámot ért el... Voltak olyan találkozóim, ahol az emberek azt kérdezték „Ez az új felkapott dolog, igaz?” Mindenki veled foglalkozott, de azon kívül senki sem tudta hogy ki vagy. Úgyhogy 8 hónapot erre „a mindenki azt gondolja milyen nagyszerű is vagy”-ságra vesztegettem el. Igazán vicces volt. De más volt az elején. A TMZ és minden ilyesmi kezdett egyre kiterjedtebbé válni, most pedig… őrület. Ezzel együtt Te pedig őrülten óvatossá váltál, félsz mindentől. Szóval most már otthon maradok.

Megtartottál bármilyen emléket a filmekből?
Robert Pattinson: Az első rész során használt ruhákból, majdnem megtartottam az egészet, mert akkoriban nekem nem volt elég. Volt egy – MTV-s vagy ilyesmi – interjú egy szuperfannal. El kellett mennem és meglepni őt, de 10 másodperccel később már azt kérdezte, hogy „Ugyanazokat a ruhákat hordod mint Edward?” Totálisan megfeledkeztem erről, de valóban ugyanazok a cuccok voltak!

Kristen „hihetetlenül ambiciózusnak” írt le. Ez igaz?
Robert Pattinson: Az hiszem, az akarok lenni… a különbség köztem és Kristen között az, hogy ő úgy meg tud csinálni egy munkanapot, hogy a végén azt mondja, „A tőlem telhető legtöbbet megtettem. Elégedett vagyok.” Nem hiszem, hogy valaha is lesz egy ilyen nap az életemben. Mindig bosszankodva megyek haza, és másnap javítani szeretnék. Nem is tudom kinek nagyobb az egója ebben az esetben. Az övé, mert azt gondolja, hogy amit csinált az úgy megfelelő, vagy az enyém mert azt gondolom olyan nagyszerű vagyok, hogy amit csinálok az soha nem lesz elég jó.

Általánosságban véve a franchise mit tett a karrieredért?
Robert Pattinson: Sokat. Ugyanakkor, ezt irányítanod is kell. Olyan gyorsan feledésbe tudsz merülni, mint akinek ez soha nem adatott meg. Ez nem egy szabadjegy - ezt követően is óvatosan kell megtervezni az utadat. Nem tehetsz meg bármit, amit csak szeretnél.
Mióta a franchise kezdetét vette miként változtál meg?
Taylor Lautner: Jómagam, Rob és Kristen sokat értünk. De ők ugyanazon emberek, akik négy éve is voltak. Nem volt ez az egész hatással rájuk. Remélhetőleg, ők is ugyanezt ezt mondanák rólam.

Megtartottál bármilyen emléket a filmekből?
Taylor Lautner: Nem adnak oda semmit! Bárcsak megtarthattam volna az első filmből a parókámat. Most vicces lenne ha meglenne. Valaha újra is felvenném? Á dehogyis, az a dolog valami förtelmes.

A Sagából melyik a kedvenc filmed?
Taylor Lautner: Szerettem az Napfogyatkozást, mert sok akcióval felturbózott epizód volt - sötét és túlfeszített hangulatú. Valamint a Hajnalhasadás első részét is, az viszont egy meghitt/bensőséges karakter-vezérelt film volt. Ez az utolsó pedig egy igazán érzelmes befejezéssel lezárt impresszív rész lesz.

Szóval az Alkonyat után a filmezés terén mihez kezdesz?
Taylor Lautner: Alig várom, hogy igazi problémákkal küzdő realisztikusabb karaktereket formáljak meg. Ahelyett hogy vérfarkassá változzak, vagy épp ne kapjak meg egy lányt, mert az belesett egy vámpírba! Továbbá fejlesztés alatt áll/folyamatban van a Gus Van Sant filmem.

Miként tekintesz a saját teljesítményedre?
Taylor Lautner: Fontos volt, hogy amim csak van azt beleadjam. Vannak dolgok, amiket másképp csinálnék? Persze. De nagyon büszke vagyok az egész franchise-ra és mindenkire, aki ebben részt vett. Elégedett/boldog vagyok azzal, amit tettem.
Total Film | November | Ellie Genower
Fordította: Annie&Barbi

0 megjegyzés: