2012. július 6., péntek

A brazil ELLE interjúja Robert Pattinsonnal

Robert Pattinson hatalmas egóval rendelkezhetne. Ugyanis a brit színész egyike a legjobban fizetett hollywoodi színészeknek – a Forbes szerint csak tavaly 26,5 millió dollárt keresett. A kékszemű srác mindenhová őt követő fanatikus rajongói sokasággal rendelkezik, miközben elismert filmesektől kap ajánlatokat, felkéréseket. Például a kanadai David Cronenbergtől, aki a Cosmopolisban rendezte – azon filmben, amely versenyben volt az Arany Pálmáért az idei Cannes-i Filmfesztiválon, és Brazíliában augusztusban kerül bemutatásra. Azonban Pattinson szerény és humoros. „Egyik napról a másikra hollywoodi sztárrá váltam. És mindez anélkül történt, hogy bármit is bebizonyítottam volna.” mondja a színész, aki a 2008-ban kezdődő Twilight Saga révén tett szert a világhírnévre.
Több mint 5000 jelöltet győzött le a vámpír Edward Cullen szerepének elnyerésekor ámde Pattinson elismeri, hogy a karaktere soha „nem követelt meg komolyabb erőfeszítéseket. [...] A forgatókönyvíró megtette a tőle telhetőt, de nincs sok teendő amikor Edward soha nem változik,” mondja a színész azon szériáról, amely sokkal több izgalmat hozott az életébe mint az elkészítése. „Tisztában vagyok vele, hogy a Twilight nélkül nem lennék itt. De mostantól színészként szeretnék úrrá lenni a bizonytalanságomon, még akkor is ha ez kockázatokkal és hibák elkövetésével jár.”
Ezen új fázis első szakasza Eric Packer a pénzügyi géniusz személye, akit a Cosmopolis során formál meg. A Don DeLillo regényéből adaptált futurisztikus dráma egy napját követi nyomon a könyörtelen milliárdosnak, aki egzisztenciális válságba kerül azáltal, hogy a vagyonát veszélybe sodorja. Egy Cronenberg film összes klasszikus furcsaságával, a legtöbb jelenet egy limuzin belsejében játszódik, ahol Pattinson karaktere számtalan látogatót fogad – beleértve a szeretőjét, az orvosát és a pénzügyi elemzőjét. „Bevallom, hogy amikor olvastam a forgatókönyvet azt gondoltam, hogy visszautasítom az ajánlatot. Nem akartam gyávának tűnni, de nem értettem belőle semmit. Úgy véltem hatalmas esély van a bukásra, mert a karakterem állandóan beszél,” mondja nevetve. Szerencsére Cronenberg nem törődött azzal a ténnyel, hogy Pattinson számára a pénzügyi világ nem mond, nem jelent semmit. Az, hogy elidegenítve érezte magát neki dolgozott – mivel a karaktere is elszigeteli önmagát. „Csak később, a forgatás közben ébredtem rá, hogy a forgatókönyv a kapitalizmus apokaliptikus történetéről szól.”
A főszereplő a film során viszont rájön, hogy csak önmagától próbál elmenekülni – ez olyasmi, amivel Pattinson is tud azonosulni. Mióta híressé vált a média és a rajongók üldözik. „Próbálok nem túl sokat ezen agyalni, és csak tenni a dolgom. Az éltem igazán furcsa. Nem annyira mint a Cosmopolisbeli karakteremnek, de néha ugyanolyan klausztrofóbiásnak érzem magam mint Ő.” Viszont Eric Packer egy prosztatavizsgálaton is átesik a limuzinban...
De a színész nem panaszkodik, hisz legalább Packer és következő szerepei túlmutatnak a „jófiú” karaktereken. „Nem könnyű sokáig a szívtipró szerepkörében tetszelegni. Rendkívülien magabiztosnak kell lenned, és ez nem áll fenn az én esetemben. Nem hiszem, hogy vonzó lennék. Inkább furcsa.” mondja Pattinson, aki a színészkedésbe 15 évesen vágott bele a Barnes Theatre Company-nál, hogy „lányokkal találkozzon.”
Jelenleg a színészi karrierjében olyan projektekben vett és vesz részt mint a Guy De Maupassant regényén alapuló Bel Ami, amelybe egy lelketlen csábító szerepét öltötte magára, aki a pénzért és a hatalomért olyan nőkkel fekszik le mint Uma Thurman, Christina Ricci és Kristin Scott Thomas. A Mission: Blacklist-ben - a még a forgatás előtt álló - filmjében pedig Eric Maddox-ot fogja megformálni, aki Szaddam Husszein felkutatását vezette. A szintén forgatás előtt álló The Roverben a karaktere egy mentálisan zavart srác lesz, aki egy ellopott autó visszaszerzésében segédkezik. „Egy hozzám hasonló színésznek, akinek még rengeteg tanulnivalója van, ezek érdekes szerepek.”
Pattinson egy forgatókönyv írásán dolgozik a barátnőjével, Kristen Stewart színésznővel*, akivel a Twilight forgatása során találkozott. „Ez nem mostanában fog megvalósulni. Nem sietünk azzal, hogy újra együtt dolgozzunk. Tudjuk, hogy a filmnek igazán jónak kell lennie, hogy igazolja képernyőn lévő új partnerségünk alapjait. Ellenkező esetben össze fognak törni/zúzni minket,” mondta. Hozzátette, hogy Kristennél nem találhatott volna „tökéletesebb” lányt. „Pontosan érti, hogy miként érzek. Egy ambiciózus nő, aki színésznőként fejlődni akar. Kiváló érzékkel rendelkezik azt illetően, hogy mi a jó és folyamatosan kihívások elé állít.”
Robsten, ahogy a média elnevezte őket – hasonlóan Brangelinához - egy érzelmileg gazdag és őrült időszakon ment keresztül az idei Cannes-i Filmfesztiválon, ugyanis mindkettőjük filmje versenyben volt - Pattinson a Cosmopolisszal, Stewart pedig a Walter Salles által rendezett On the Roaddal. „Azzal viccelődtek, hogy ellenfelek vagyunk, ami őrület lenne.” Viszont Pattinson elismerte, hogy „egy kicsit féltékeny” volt, amikor Kristen elmondta neki, hogy részt vesz a francia Riviérán rendezendő fesztiválon – akkoriban a Cosmpolis beválasztása még hivatalosan nem volt megerősítve. „Végül is bámulatos volt egymást támogatni. A film gálavetítésén a jelenléte nagyon idegessé tett. Előttem ült. A tarkóját néztem és próbáltam kitalálni hogy szereti-e a filmet, avagy sem. (Nevet.) Csak akkor könnyebbültem meg amikor a végén azt mondta, hogy tetszett neki.” via

*Már a második interjúban hangzik el az állítás, de Kristen június elején cáfolta, hogy ez valóban így lenne. Hmm...

1 megjegyzés:

ez nekem is feltűnt már, hogy nagyon ellentmondásosan beszélnek..tuti hazudik vmelyikőjük :/ :/
Szilvi