2012. november 3., szombat

A TwilightLexicon interjúja Melissa Rosenberggel I.

Amikor a könyvből készítenek filmet az egyik kedvencem, amikor a nézőpontokat kiszélesítik. Az Alkonyat kötetek Bella szemszögéből íródtak szóval ha ő nincs ott, csak hallasz dolgokról vagy csak sejted, hogy mi történt egy másik helyszínen. A Hajnalhasadás második részében a világ kitárul: látjuk Jake átváltozását Charlie előtt, a vámpír tanúk összegyűjtését és Irinát Volterrában. Ezek közül melyik volt a kedvenced az írás szempontjából?
Mindenképpen Jacob és Charlie jelenete. Ahogy elképzelted azon gondolkodtál, ’Mégis hogy történt? Rögtön átváltozott? Vagy először levette a ruháit?’ Majd ha te vagy Charlie, azt mondod, ’Mi folyik itt te srác, vedd fel a ruháidat!’ Továbbá amikor tudod, hogy itt vannak ezek a színészek (Billy Burke és Taylor Lautner), akik nagyszerűek a komédiát illetően, nekik írod ismerve az erősségeiket.
Szerettem a vámpírok összegyűjtését is megírni. Különösen Garrett (Lee Pace) megtalálását. Sok időt töltöttem Stephenie-val ennek átbeszélésével, mivel igen részletes háttértörténet kreált mindegyikőjüknek.

Az új vámpírok közül kinek a párbeszédeit volt a legszórakoztatóbb megírni?
Garrettét feltétlenül. Alistairét szintén, ő az a jaj mindmeghalunk típus.

A film során szerintem nagyon klasszul van ábrázolva/megjelenítve, mert a regény során a rengeteg új vámpír érkezése miatt úgy éreztem, mintha egy kicsit elveszett volna. Az emberek pedig csak úgy emlékeznek rá, mint az a kedvtelen srác. Nincs határozott benyomásuk arról, hogy ő ki is. A filmben Cullenék optimista kilátásainak ő adja meg a kontrasztját. Ő volt a valóság hangja. Te is ezt gondoltad az írás során?
Ez a könyvben is felsejlik, ő a negatív hozzáállást képviseli. A többiek úgy vannak, hogy „Oké, nyerni fogunk,” ő pedig azt mondja, „Sok éve élek már, rengeteg mindent láttam. El van ez cseszve, nem fogtok győzni.”
Őszintén, az új vámpírokat tekintve minden fontos jelenet megírásra került, de dönteni kell. Ha a történetmesélés folyamatosságát lelassítja, megakasztja akkor választani kell… szinte olyan ez mint amikor megölöd a saját gyerekedet… de el kell dönteni, hogy kik vagy kiknek a története, viszi zökkenőmentesen előrébb az eseményeket.

Bill Condonnal és Stephenie Meyerrel közösen került eldöntésre, hogy az új vámpírok közül ki kapjon kiemelkedőbb szerepet?
Igen, kollaboratív folyamat volt. Elkezdtük áttanulmányozni a történet érzelmi vonulatát, milyen részekre van szükséged annak strukturáláshoz. És ahogy hozzáfogtunk az egyes darabok elkezdtek szépen kihullani. De persze ott volt az az érzés, hogy „Megírtam ezt a jelenetet és imádom is,” de tudod hogy végül nem kerül bele. Voltak olyan dolgok is, amiket felvettek, de később a vágószoba padlóján végezte. Az új klánokkal kapcsolatban van néhány olyan dolog, amit igazán szeretek, de nem került bele a végső változatba. Folyt. köv. hamarosan

0 megjegyzés: