2012. november 27., kedd

Stephenie Meyer a Hajnalhasadás csatajelenetének problémás részeiről

Tegnap a Hajnalhasadás második részével, pontosabban a csatával kapcsolatban Stephenie Meyer néhány információval frissítette a weboldalát, mivel a press junketek idején a spoiler veszély miatt erre nem nyílt lehetősége. A bejegyzés/levél elején leírja, hogy elég sokszor kérdezték arról, hogy mit szól a történet csúcspontjába beillesztett változtatáshoz/csavarhoz. A válasza ezen kérdésekre az volt, hogy nem érzi ezt akkora eltérésnek, ugyanis "ez a pillanat már benne van a könyvben. Mindazonáltal ezt mi nem láthatjuk  a véres és izgalmas részletekbe menően, hiszen a világra Bella perspektíváján keresztül tekintünk. Pár riporter, akikkel beszéltem, tudni akarta, hogy a könyvben ez a pillanat merre rejtőzik. A válaszom erre pedig 745 oldal második bekezdése:
Aro egy hosszú, feszült pillanatig nézett a szemembe. Fogalmam sem volt mit keres vagy mit talált, de végül az arca megváltozott, a szája kisimult, a szeme egy kicsit máshogy állt, s én tudtam, hogy meghozta a döntését.
Ebben a rövidke részben, miután Bella felfedte erejének mélységét, Aro fejben végigjátssza egy Cullenékkel folytatott csata várható végkimenetelét. Nagyjából ahogy a filmben is láttuk: egy Aro által nem igazán várt kiegyenlített küzdelmet, sok kulcsfigurájának vesztét illetve önönmaga halálát is. Habár a Volturi így is győztesként jött volna ki a csatából, ez a konfliktus az itáliai klán fennhatóságának megtámadhatatlan jellegét  valószínűleg örökre megtörte volna.

"Melissa Rosenberggel már említettük azt a végezetes vacsorát (még a Napfogyatkozás forgatása idején) amikor is kiagyaltuk a Hajnalhasadás végének filmszerűbbé tételét." De mégis miként tegyék Aro vízióját a nézők számára is élvezhetővé? A válasz, amint megszületett, nagyon is kézenfekvőnek tűnt. "Már van egy karakterünk, aki meg tud nekünk mutatni látomásokat. Szóval az egyetlen, a könyv végétől eltérő igazi változtatást Alice korábbi feltűnése és interakciója jelentette Aróval."

Ám ezzel a lépéssel a Steph által felállított szabályok megszegésre kerültek (Alice nem látja a farkasok és Renesmee jövőjét). Az írónő ezzel tökéletesen tisztában van, de úgy voltak vele, hogy ennyi változtatás belefér és megbocsátható a szórakoztatás nevében. A tarsolyában voltak másfajta elképzelések is, de azok nagyon problematikusnak bizonyultak és közel sem voltak olyan filmszerűek mint a végeredmény. Továbbá elárulta, hogy ő több Cullent ölt volna meg a csata során valamint Bill Condont is dicsérte, az érzelmek virtuózának nevezte. A teljes levelet/bejegyzést a StephenieMeyer.com-on olvashatjátok el.

1 megjegyzés:

Egyébként ez nekem is a film megnézése után esett le, hogy elvileg ez nem lehetséges. De nemcsak a csatajelenetnél szegte meg Meyer a szabályait, hanem akkor is, amikor látja Jake és Nessie jövőjét. De nem tud érdekelni, mivel imádtam ezeket a jeleneteket és így is fantasztikus lett a film :)
Viszont jó, hogy több Cullent nem öltek meg, mert akkor tuti szívleállást eredményezett volna a rajongónál :D