2011. november 30., szerda

Interjú Michael Wilkinsonnal, a Breaking Dawn jelmeztervezőjével

Az MTV meginterjúvolta Michael Wilkinson-t, aki a Breaking Dawn első és második részének kosztümtervezője volt. Nem fordítottam le az egészet, csak az érdekesebb részeket szemelvényeztem belőle ki:
Az esküvői ruhákról: „A forgatókönyv nagyszerű lehetőséget biztosított nekünk arra, hogy megtudjuk Bella gondolatait a közelgő esküvője kapcsán. Ott volt az ő rémálom esküvője és a tökéletes, valódi esküvője. A rémálombelihez úgy döntöttünk, hogy olyasmi ruhát választunk, amit utálna hordani. Olyasmit, ami kényelmetlen, és amiben Bella zavarban, kínosan érezné magát. Ez merev és nehézkes volt, fűzőszerűsége van, ami sokat mutat a bőréből és ez számára borzalmas lenne, hisz ő egy kicsikét fiúslány. Nincs semmi nagyon csajos a stílusában, szóval ráadtunk egy hatalmas, ormótlan, habosbabos szoknyát.
A valódi esküvői ruhája viszont úgy illett rá, mint egy második bőr, nagyon örültem ahogy működött ez az egész. Tükrözi az egyszerűségét az eleganciáját. Nem igazán csajos, viszont nagyszerűen ötvözte a vintage elemeket a modernekkel. […] Az a csodás Kristenben, hogy bámulatos testalkata van, szóval úgy gondoltuk, hogy az a legjobb, ha ezt megmutatjuk. A ruha kiemeli a vonalakat, az alakjának egyes részeit annak ellenére, hogy totálisan fedve van - szexi ugyanakkor teljes mértékben elegáns is.
Edward és a fiúk szmokingjáiról: „Sok munkánk volt ebben is, mert a különleges, rendelésre készült érzést akartuk érzékeltetni. Nem akartuk, hogy az emberek úgy véljék, hogy csak úgy elmehetnek és megvehetik ezeket a szmokingokat. A vintage érzést akartuk előtérbe helyezni, az Edward korabeli századfordulós hangulatot. Ugyanakkor nem akartuk, hogy mesterkéltnek hasson, azt akartuk, hogy korabeli, fiatalos és üde legyen. ”
Alice ruhájáról az esküvőn: „Én terveztem és alkottam meg az összes Cullen ruháját. Alice-ét, Rosalie-ét, Esme-ét és Renee-ét is… sok mókával járt megkezdeni a munkát a tervezőasztalon majd arra gondolni, hogy kiütközzenek a ruhákban az azt viselők személyisége. Alice ruhájában egy modern flapper tükröződik vissza, az 1920-as évek, hisz ekkor vált vámpírrá, így ez az időszak volt rá erős hatással. [MTV: Plusz, a személyiségéhez illően a 20-as évek a női szexualitás és függetlenség ünneplésének évtizede volt. MW: Pontosan.]
Rosalie ruhájáról az esküvőn: „Annyira örültem Nikki-nek, mert ez egy kiváló lehetőség volt számára, hogy megmutassa milyen nagyszerű színész. Nyilvánvalóan Rosalie személyisége eltér Alice-étől így számára az esküvőn egy nagyon drámai, földig érő, a lábáig felhasított homokóra sziluettű ruhával álltunk elő. Az 1930-as, 40-es évek mozisztárjai inspiráltak minket. Valamint neki van az egyik legszebb mosolya Hollywoodban, amit végre láthatunk is ebben a filmben, mert az előző részekben sokkal komorabb hangulatban volt. Ebben annyira védelmező Bellával, de ott van az esküvőn is, szóval sok különböző pillanata van, amikor tényleg ragyoghat. Természetes itt van még Esme is, akiben megvan az időtlen elbagatellizált szépség, ami annyira szívélyes és vonzó. Álom volt mindannyijukat felöltöztetni.”
Bella fehérneműiről, amikben megpróbálta elcsábítani Edwardot: „Ezek mókás pillanatok voltak, mert ha egyszer megismered Kristent az az ötlet, hogy belebújjon valami fekete és csipkés dologban egyszerűen vicces. Idegenkedik ezektől, ő határozottan a farmer-póló típus. Bár nem hiszem hogy nehéznek találta a színészkedést azokban a jelenetekben, hisz végül sok Kristent láthatunk ezek során. Valamint van abban valami bohókás, ahogy Alice azokkal a ruhákkal csomagolta tele a táskáját és bőröndjét. Ez nagyon aranyos jelenet.”

Még néhány érdekesség:
- A Bella által viselt fehérneműk márkái: La Perla, Agent Provocateur
- Edward és a fiúk szmokingját a Brioni olasz szabósággal együttműködve készítették el.
- Bella és Jacob bőrkabátját a Belstaff nevezetű ruhacég biztosította
- Bella és Edward nászutas öltözékeit 'a Kennedy-k a nyári vakációjukon' téma ihlette
- a farkasok öltöztetése kihívássokkal járt. De főleg abban gondolkodtak, hogy a srácok mit viselhetnek a ház körüli teendők során, pl házfestés, autómosás közben, és amit nem sajnálnának ha átváltozás közben tönkremennek. A korlátozott lehetőségeik ellenére megpróbálták a színekkel, textúrákkal játszani, és így személyre szabni a falka öltözékét.

2 megjegyzés:

Bírom, amikor azt mondja, Alice-nek meg Rosalie-nak mennyire más volt az esküvőn viselt ruhája. Amikor én megláttam, az volt a reakcióm, hogy ezek miért öltöztették ilyen egyformába :-D De én nem értek a ruhákhoz. Vagy max annyira, mint Bella ;)

Ez nagyon érdekes volt, köszi! :)