2011. július 30., szombat

Rajongói interjú Bill Condonnal

A Comic Con-on jónéhány külföldi rajongói oldal lehetőséget kapott arra, hogy a kétrészes Breaking Dawn rendezőjével, Bill Condonnal interjút készíthessen. A teljes kérdezz-feleleket a forrásnál megtaláljátok, az érdekesebb részek viszont lefordításra kerültek:

A humoros nászutas jelenetről:
„[..] Emberi pillanatnak tűnt. Úgy értem, hogy mindent annyira akartam megcsinálni valóságosra amennyire csak lehetséges. Abban a helyzetben bárki úgy lenne, hogy ’Ó Istenem, meg fog történni. Ma este megtörténik.’ De Istenem, ő még mindig Bella, Edward pedig vámpír, érted? Mármint mit tennél? Megpróbálnád minden lehetséges módon kontrollálni a dolgokat – fogmosással (tizedjére is) és minden olyan dologgal, ami elhiteti veled, hogy készen állsz… de nem fogsz. Majd a vágással is ezt az idegességét érzékeltettük, a hirtelen, gyors vágásokkal. [...]”

A gyerekszínészekről:
„Előtte már dolgoztam velük, de nem annyit mint most. Először is, Mackenzie egy 10 éves testében élő 30 éves. Nagyon érett és okos, szóval öröm volt vele dolgozni. Néha viszont nehéz volt, mert más gyerekszínészeket is igénybe vettünk, de Mackenzie arckifejezését láthatjuk majd, szóval ez egy nagyon speciális technikai dolog, amiről én is tanultam, ahogy csináltuk. De azt kell, hogy mondjam, ezek a lányok igazi ’katonák’, szívósak.”

Stephenie Meyerről:
„Klassz volt, mármint Ti ismeritek őt. Két lábbal áll a földön, tudod? És… ez érdekes dolog, nem tudom, hogy az idő hozta e vagy mindig is az volt, de ő is a filmek szerelmese. A filmkészítésben is igen jártassá vált és abban is, hogy mit kell tenned, hogy ne öld meg a ’gyermeked’, úgy értem hogy vannak dolgok amik a könyvben annyira gyönyörűen működnek, de a film nyelvére már nem tudod átültetni. Mint például az a jelenet, amit bemutattunk, az nincs a könyvben. Csak egy elbeszélés útján tudunk róla, de a filmben annyira dramatikussá tudott válni, amikor Jacob elszakad Saméktől, aki nem támad azonnal. Vár és egyre közelebb kerül hozzájuk, amivel Cullenéket a házba kényszeríti, ’ostrom’ alatt vannak. Nem tudnak elmenni táplálkozni, egyre gyengébbé válnak, viszont a farkasok egyre erősebbek lesznek, és közelednek. Majd Jacobnak valamit ki kell találnia, hogy segítsen nekik kiszabadulni. Szóval ő ezt megteszi, nem akarok sokat erről beszélni, de arra gondolok mikor azt mondja, hogy ’Nem, Én vagyok az egyetlen, aki ezt meglépheti, bíznak bennem.’ Itt kíváncsivá válsz, hogy Jacob tényleg meginog-e. Ez egy másik érdekes konfliktus, amivel még jobb filmet tudsz kreálni.”

Volt olyan jelenet, amit elolvastál, és úgy gondoltad, hogy „Igen! Ezt megcsinálom,” majd később kiderült, hogy mégsem olyan egyszerű? Vagy olyan jelenet, amit alig vártál, hogy felvegyetek?
„A legizgalmasabb dolgok többnyire a legijesztőbbek is. Ebben a filmben a farkasok beszélnek, igaz? Végülis megcsináltuk. A farkasok szemszögéből, látni fogjuk, hogy miként kommunikálnak. Ez félelmetes volt. A bevésődés szintén, és a gyermek születése is. Azt kell mondanom, hogy ez a három… a könyv három nagy fő motívuma, ezt kellett a képernyőn megvalósítani és izgalmassá tenni, de azt hiszem könnyen tévútra térhettél ezek során. Remélem, mi nem így jártunk.”

PG-13 vs R
„Tudod, azt hiszem egy jó kihívás, mert ami R besorolásúvá tesz egy filmet, az ahogy megmutatsz dolgokat, szóval nekem csak egy szabályt kellett betartanom: nem mutatom meg, nem lesz teljes meztelenség, azt senki sem akarná, az itt nem lenne helyénvaló, de azért intenzív szeretkezési jelenetekre lehet számítani. Vagy például nem fogunk mutatni olyat mikor vér fröccsen a falra, ennek ellenére nagyon zsigeri lesz. Valójában szórakoztató kihívás megbizonyosodni arról, hogy ugyanolyan élményben legyen részed, mint ha valami nagyon véres, klinikai dolognak lennél a szemtanúja. Azt hiszem enélkül ez jobb lesz. Egyébként is, a PG-13-as filmekben nagyszerű romantikus jelenetek vannak...”

A rajongói kritikákról és nyomásról:
„Hidd el, a nyomást érzem. (Nevet.) És már ebből kaptam egy kis ízelítőt. Mikor kikerültek az első stillek, Tanya haja ugyan szőke, de nem eperszőke, sokan dühösek voltak emiatt. Nem kérdés, hogy a rajongók hihetetlenül lojálisak, hűségesek, ugyanakkor hangot adnak a nemtetszésüknek is, és tudom, hogy lesz ilyenben még részem.[...]”

Ashley új hajviseletéről, a szereplők kinézetének változásáról:
„Tekintettel arra, hogy a hajuk nem nő, gondolom mindenki azt gondolta, hogy ’a következő filmre talán leborotválják?’” – mondta nevetve Condon. Továbbá hozzátette, hogy úgy érzi ezekre a filmekre is hat az idő, a divat pedig 4-5 év alatt sokat változik, szóval valahol ehhez is igazodtak a szereplők kinézetének megváltoztatása során. Az Edwardos esküvő pedig tényleg Edwardos lesz, arra törekedtek, hogy az akkoriban élt emberek hangulatát, ízlésvilágát adják vissza. Alice-szel például ezt a flapper kinézetet célozták meg (A flapper szó túlságosan is magabiztos (angol vagy amerikai) bakfis, fiatal lányt jelent. Ezt a női ideál Amerika 20-as éveiben hódított teret, magas vékony rövid hajú nők voltak elszorított mellekkel és bő ruhákkal.), amit megbolondítottak Audrey Hepburn stílusával.

Az érzelmileg megterhelő jelenetekről:
„[...] A szülés hihetetlenül intenzív olt. Taylor a szívét kitette, de Rob... látni, ahogy Edward megpróbálja Bellát visszahozni az életbe, a gyötrelmét, a pánikot, majd Kristent. A szülés körüli erőfeszítéseit, de… ő az egyik legjobb halott, akit valaha is láttam (mindenki nevet), ami nem egyszerű, mert voltak egy percnél hosszabb felvételek, és nem pislogott, továbbá úgy tűnt mintha nem is lélegezne, fogalmam sincs hogy csinálta, de ez a barátságtalan, hideg közeg igazán erőteljes volt. [...]”

Kristenről:
„[…] Kristen hamarosan filmeket fog rendezni. Tud mindent a filmezési folyamatról – tényleg mindent. Olyanokat mondott, hogy ’Oh Istenem, a tekintetemet legközelebb egy negyed hüvelykkel feljebb kell emelnem’ és ehhez hasonlók. Bámulatos munkatárs […] Sokszor összeültünk és heteken át beszéltünk a forgatókönyvről, rengeteg remek ötlettel állt elő, nem azt mondom, hogy csakis Ő, de a legtöbbet Kristen javasolta.”

A brazíliai forgatásról:
„Nagyon érdekes volt. Tudjátok, mikor forgattunk (nevet), mindenki az utcán volt egy buliszerűségben, majd hirtelen egy lány Robot átölelte (utánozza ahogy Rob nyakába csimpaszkodtak, és Rob meglepődött arckifejezését). Azt hittem, hogy lefejezték, mert két órával később azt kérdeztem, hogy ’Mi történt a lánnyal?’ és mindenki azt mondta, hogy ’Nem tudom!’ (Nevet.)

0 megjegyzés: