2011. október 13., csütörtök

Rolling Stone: A Twilight soundtrackek fellendítik a zenészek karrierjét

Christina Perri Twi-hard – ráadásul ezt bizonyítja a Twilight-ihletésű tetoválása is. Amikor a 25 éves énekesnő megtudta, hogy ’A Thousand Years’ című szerelmes dala helyett kapott a legújabb Alkonyat film, a Hajnalhasadása filmzenei albumán több mint lelkessé vált. „Igazán vissza kellett fognom magam,” mondta Perri a Rolling Stone-nak. „Annyira izgatott voltam.”
Nem meglepő – egy dallal szerepelni egy Alkonyat filmzenei albumom páratlan megnyilvánulási lehetőséget kínál. A filmszéria mérhetetlen rajongói bázissal rendelkezik – a három film közel 1,7 milliárd dollárt hozott a jegypénztárak kasszáiba – és az Alkonyat rajongók zenei fanok is: 2008 óta egyedül az Egyesült Államokban a három film soundtrackjéből összesen 5 millió darabot adtak el. A The Joy Formidable énekesnője, Ritzy Bryan - aki egy hónappal ezelőtt értesült róla, hogy együttesének borús hangulatú dala, az ’Endtapes’ a Hajnalhasadás soundtrackjének nyitódalaként fog szolgálni – bízik abban, hogy a filmhez való hozzájárulásuk révén a londoni trió számára új utak nyílnak meg. „Határozottan úgy vélem, hogy olyan emberekhez fogunk elérni, akik egyébként nem hallanának felőlünk,” mondta Bryan. „És ez csak jó dolog lehet.”
Hasonló a helyzet az Imperial Mammoth-tal, akik egy jóformán ismeretlen Los Angeles-i székhelyű férj-feleség duó, Leonard Jackson és Laura Jane Scott személyében. „Olyan volt mintha a házunkba becsöngettek volna egy hatalmas nyereménycsekkel,” mondta Jackson. „Szinte agyzsibbasztó volt.”
Az a személy, aki felelős volt a soundtrackeken szereplő előadók kiválasztásában maga Alexandra Patsavas, az összes Alkonyat film music supervisor-je. Az mondja élvezi a lehetőséget, hogy az Alkonyat közönségét újabb előadókkal ismertesse meg. „Ez soha sem válik kevésbé izgalmassá.” mondta.
Azonban nem minden művész ugrott azonnal arra a lehetőségre, hogy az Alkonyat szerepeljen az önéletrajzában. Bon Iver - akinek St. Vincenttel közös dala, a ’Roslyn’ szerepelt az Alkonyat: Újhold soundtrackjén - szkeptikus volt mikor először megkeresték ezzel az ötlettel. „Bizonytalanok voltunk azt illetően, hogy részt akarunk-e ebben venni, avagy sem,” mondta Kyle Frenette, Bon Iver menedzsere.
Nem új a nap alatt ez a kettősség Patsavas számára, aki azt mondja, hogy bizonyos bandák némely beidegződések miatt vonakodnak a zenéjükkel hozzájárulni bármihez is, aminek köze van a filmek világához. Mindazonáltal úgy érzi az Alkonyat egy külön eset – olyan filmszéria, amely „tisztelettel bánik a zenével.” Végül Bon Iverrel dűlőre jutottak. „Az Alkonyat olyan közönséget ért el, amit mi nem tudtunk,” mondta Frenette. „Kivenni a részünk az Újhold filmzenei albumából segített Bon Iver rajongótáborát kiterjeszteni.”
A művészek kiválasztása egy Twilight film soundtrackjéhez korán kezdődik. A Hajnalhasadás esetén, Patsavas Bill Condonnal már akkor leült egyeztetni, mikor a forgatókönyvön kívül nem volt más a kezükben. Arról beszélgettek, hogy milyen fajta zenék elengedhetetlenek a leírtak kiegészítéséhez. „A választások finomodnak, miután a felvételek összeállnak,” magyarázta Patsavas. De a legfontosabb kérdés a teljes folyamat során a körül forog, hogy vajon a „zene valóban illeszkedik-e/hozzájárul-e a kép világhoz.”
A művészek - többek között a Belle Brigade, Bruno Mars, Theophilus London, Iron&Wine stb. - miután értesültek róla, hogy részesei lesznek a filmnek, talán meglepő de általában fogalmuk sincs arról, hogy a daluk hol fog felcsendülni. „Ez meglepetés lesz,” mondta Scott az Imperial Mammoth-ból.
Habár ez nem gátolja meg őket abban, hogy találgassanak. „Van ez az elképzelésem, miszerint egy nagyon romantikus jelenetnél lesz,” mondta a Belle Brigade-ból Barbara Gruska az ’I Didn’t Mean It’ című dalukra utalva. „Vagy egy fantasztikus vámpír-vérfarkas harcjelenetnél.”

Írta: Dan Hyman

0 megjegyzés: