2009. augusztus 20., csütörtök

The Twilight Saga: New Moon forgatás-látogatás

A Fandango meglátogathatta New Moon forgatását, az erről készült beszámoló érdekesebb részeit lefordítottam.

Füstös pára van a stúdió körül és a levegő a fűrészpor illatától nehéz. Mi a média emberei a „lelátón” gyűltünk össze, ahol létrehoztak egy VIP szektort fejhallgatókkal és monitorokkal és olyan székekkel amiknek a hátán nevek olvashatók. Stephenie Meyer és a forgatókönyvíró, Melissa Rosenberg neve is felfedezhető. Mögöttünk állunk, és csendesen írjuk a jegyzeteket minden jelentéktelen dologról.

Kristen Stewart fűtött/heves próbája
A monitorok a Volturi földalatti búvóhelyének belsejét mutatják. Mi ennek a boltíves helyszín jobb külsején állunk, a beépített díszlet teljes egészében fából épült. Létrák támaszkodnak a különböző helyeken és reflektorfényeket tettek körbe, hogy ezzel imitálják a napfényt. Kristen Stewart egy jelenetet próbál Cameron Bright-tal, aki Alec-et alakítja. A képernyőn kívül, Alec ikertestvére – Jane (Dakota Fanning) – kínozza Edwardot speciális erejével: a fájdalom illúzióját hiteti el az aggyal. Minden, amit látunk az Stewart reakciója: „Állj! Elég! Fáj neki!/Bántod őt! - kétségbeesetten ordít és dadog Jane-nek, de közben nem veszi le a szemét Edward-ról. „Tegyél velem bármit, amit csak akarsz! Próbáld rajtam – próbáld rajtam! Csak ne bántsd – kérlek!” Bright tartja Kristen karját, miközben eredménytelenül próbálja kicsavarni Kris a csuklóját, hogy szabad legyen. Kristen arcára közelítenek. Szemöldökei összeráncolódnak, tekintete ködös. A kamera Stewart-on időzik, ahogy csendesen összezuhan. A képernyőn kívül, egy magas hangú nevetést hallunk Michael Sheen-től, aki Aro-t játssza: „Milyen figyelemreméltó! Zavarba hoz minket…”

A próbát még néhány alkalommal megismétlik, különböző kameraállásokkal, amik Stewart-ot filmezik. Két felvétel között, Kristen és Chris Weitz, a rendező megbeszélik a felvételeket. Kristen kézmozdulatai határozottak, de állandóan mosolyog. Egy ember fel alá járkál vele miközben óvatosan fésüli a haját megfelelőre. A forgatáson egy fickó elkiáltja magát: „Mindenki hallgasson el!” elhalkulnak a suttogások. Néhány felvétel után Stewart elégedetten mosolyog – úgy látszik, mintha egy kissé zavarban lenne. Ez emlékeztet arra a jelenetre a Twilight-ból, mikor Bella a kórházban van és eldadogja, hogy „Ne”, ahogy könyörög Edward-nak hogy ne hagyja el.
Hirtelen a stábból valaki odasétál a lelátóhoz. „Minden vendég, hagyják el a helyszínt.” – adta ki a parancsot. Megismételte a kérést, én és más sajtósok elindultunk. Kristen kérte, hogy távozzunk? Ki tudja. Kint meglátunk egy szőke fickót, aki Volturi jelmezben van, egyik kezében cigaretta, a másikban egy vizespalack. Ő Caius, akit Jamie Campbell Bower alakít.

Jane és Edward kínzási jelenete
Ezt a kis vámpírt, Jane-t Dakota Fanning alakítja, aki nagy szerepet játszik a New Moon-ban. A kielmelkedőbb ikerfél, akiről ismert hogy angyali pillantása van, de egy szadista perszóna is egyben. A jelenetek során, amiket láttunk használja különleges ajándékát – fájdalmat okoz áldozatainak anélkül, hogy a kis ujját is mozdítaná – Edwardon. Edward jeleneteit teljesen külön filmezték, mert be volt drótozva.

Robert Pattinson egy karmazsinvörös csuklyás Volturi köpenyt visel, ami bársony, és ami részben felfedi csupasz mellkasát. Aro zöld utat adott Jane-nek, hogy kipróbálja az erejét Bellán, Edward elészalad ezért megkapja Jane dühének a büntetését. Pattinson megáll, a feje hátra ível, ami kifejezi a kínzó fájdalmat. Morogni kezd, a drótok visszahúzzák, és a hátára érkezik. A kamera ráközelít Jane arcára és a vörös szemeit mutatja, ahogy követi Edwardot ahogy a földre zuhan. Közben alig pislog. Ahogy Bella megkéri őt, hogy álljon meg, Jane folyamatosan bámulja, és az ajkai egy önelégült mosolyba görbülnek.

Meyer és mások akik nézték, ez az egész teljesen megbabonázta őket. A jelenet után, Dakota megáll a lelátónál és azt mondja Meyer-nek: „Viszlát holnap!”. Fanning szinte felismerhetetlen tűnik a sápadt bőrével és kifinomult felcsavart hajával. Vörös ajkai harmonizálnak vörös szemeivel, és a hangsúlyos szemhéjfestékkel. Fekete és lila csuklyás ruhakabátot visel és vállai körül egy pelerin van. „A kabát imádnivaló!” mondta Meyer. Miután Dakota elment, a helyettesén jobban megfigyelhetjük a tündérszerű ruha alját. Krémszínű és rétegzett, és egy fehér harisnyanadrágot visel és egy hüvelyk magas Mary Jane cipőket.

Még több Robert Pattinson és Ashley Greene
Jane kínzása után Edward a hátán fekszik a Volturi búvóhely márványpadlóján. Aro a háttérben látható, miközben Alice (Ashley Greene) az oldalán guggol. Az egyik keze a vállán, míg a másik a hasán. „Jól vagy?” kérdezi Edwardtól miközben az arcát nézi és fölé hajol. Egy stábtag színpadi instrukciókat ad: Robnak – Fájdalomban. Ashley-nek pedig: Most nézz fel Bellára! Mikor Edward felül a bársony csuklyás köpeny lecsúszik, és így sokat fed fel a mellkasából.

Mielőtt stúdiót váltanánk, hogy megnézzük Pattinson zöld hátteres munkáit, körbejárjuk a Volturi díszletét miután a stáb elment. Keresztülsétáltunk egy homok-kő-színű átjárón, ami egy börtönkapuhoz hasonló ajtóval kezdődik (valószínűleg ez az a hely, ahol a Heidi becsalja az áldozatokat); többszörös boltív van felettük. Az átjáró falaiban kis hasadékok vannak kertszerűségekkel.
Mindegyikben különböző állat figurák vannak, és néhányban még szökőkút is. Függő cseppkövek is vannak, amik nagyon régiek, és illenek a Volturi gyönyörű aurájához. Az átjáró valójában Styrofoam-ból készült – megérintettem – lenyűgöző, hogy mennyire gondosan figyeltek a díszlet minden egyes részletére, a kosztümök is a Volturi életét elevenítik meg.

0 megjegyzés: